Onderwijs en Creativiteit

Ken je dat? De werkdruk is te hoog; er is een lerarentekort; het onderwijs moet vernieuwen; de school heeft een nieuwe visie; je komt niet toe aan wat je de leerlingen echt wilt meegeven voor hun leven; je team werkt niet echt samen.

inhouse training de hemelbestormers

Dat zou je toch anders willen zien! Het belang van open kijken naar wat er mogelijk is, maar bijna niemand komt er aan toe. ‘Ja, maar …’ hoor je al snel. ‘Wat levert het op? Het kost te veel tijd. We doen toch al heel veel! Daar is geen budget voor.’

Een onderdeel van creatief denken is het uitstellen van oordeel. Hiermee sta je open voor mensen en ideeën om je heen. Je gaat anderen weer zien vanuit hun kracht. Dat kun je in iedere les of activiteit toepassen. Opvallend is dat de mensen die dit kunnen elkaar hier ook scherp op houden. Zo bouwen ze voort op elkaars ideeën en reageren ze met ‘Ja, en ..’

Wil je dit en andere creatieve denktechnieken ook leren met je team? We denken graag met je mee, helpen door onze aanpak om hogerop te komen met innovatie binnen de school en met jouw ideeën voor het onderwijs! 

 

Eén gedachte over “Onderwijs en Creativiteit”

 1. Beste Anneke en Elisabeth,

  Wij willen op 30 mei (s morgens of s middags) een bijeenkomst organiseren voor het team van EKC de Olijfboom. En graag horen we van u of u hier eventueel een bijdrage aan kunt leveren. We realiseren ons dat we laat hier mee zijn. De aanleiding is nl dat het team had besloten om mee te doen met de regionale stakingsdag en het ons als bestuur mooi leek om dan ook inhoudelijk met het thema werkdruk aan de slag te gaan, zodat de dag niet alleen een signaal oplevert aan de politiek, maar het team ook direct iets heeft om zelf verder mee te komen. Het team staat hier positief tegenover.

  Het onderwerp van deze bijeenkomst is dus de werkdruk en zelf dachten we ook aan eigenaarschap (dus in hoeverre ben je zelf eigenaar van je werkdag, waar ligt je beslissingsruimte, ook om tot meer regie te komen). Want naast de daadwerkelijke werkdruk, is werkdruk natuurlijk ook subjectief. En het gevoel van werkdruk wordt versterkt als je zelf weinig eigenaar bent van je werkdag en de taken die bij je liggen.

  Ons inziens sluit dit ook wel aan bij het onderwerp wat jullie hier omschrijven.

  Graag horen we of jullie nog mogelijkheden hebben om deze bijeenkomst met ons samen vorm te geven.

  Als jullie kunnen, lijkt het mij goed om verder te kijken hoe dit vorm te geven (dus wat voor tarief hanteren jullie, wat wordt het doel, wat zijn jullie ervaringen en ideeën hierover, hoe zorgen we voor een soort borging door het jaar heen, etc).

  Ik hoor graag van jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *